RB 3255

Veiling hakenkruis op startpagina.nl/radio in strijd met goede smaak en fatsoen

Vzr. RCC 12 november 2018, RB 3255; dossiernr. 2018/00662 (Hakenkruis veiling Catawiki) Voorzitterstoewijzing zonder aanbeveling.  Goede smaak en fatsoen. De uiting betreft een aanbieding op www.startpagina.nl/radio welke te zien is in het midden van de pagina tussen blokken met radiozenders. De advertentie betreft een veiling op Catawiki van een SA-band met hakenkruis. Hierbij staat de tekst: “Originele Duitse Allgemeine sa band” met daarbij een afbeelding van de band met hakenkruis. De klacht wordt als volgt samengevat. Klaagster is “geschokt” door de aanbieding, waarmee zij “niets van doen wil hebben”. Als klaagster iets wil opzoeken over deze donkere periode uit de geschiedenis gebeurt dit selectief en op eigen initiatief. Volgens klaagster dienen actieve aanbiedingen als onderhavige niet te worden toegestaan.

De voorzitter vat klaagsters bezwaar aldus op dat zij de uiting in strijd vindt met de goede smaak en het fatsoen, als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). De voorzitter is van oordeel dat de uiting, die een aanbieding voor (een veiling van) een SA-band met hakenkruis betreft, de grenzen van het toelaatbare heeft overschreden. De advertentie bevindt zich op een algemene pagina over radiozenders. De voorzitter is van oordeel dat het niet juist is om op onderhavige wijze onverwachts geconfronteerd te worden met een aanprijzing van een dergelijk aanbod dat als aanstootgevend kan worden beschouwd. De uiting is om die reden in strijd met de goede smaak en het fatsoen.

Catawiki erkent dat het een fout is dat de advertentie zichtbaar was voor klaagster en heeft daarop haar filters aangepast. Om die reden blijft een aanbeveling achterwege.