RB 3196

Uiting 'kinderen t/m 14 jaar gratis' van Neckermann geen correcte en duidelijke prijs want geldt niet voor alle kamertypes

RCC 3 september 2018, RB 3196; dossiernr. 2018/00557 (Neckermann.nl) Misleiding. Aanbeveling. Het betreft uiting op de website neckermann.nl. Op de subpagina   https://neckermann.nl/nl/_12SB0AT/thermana-park-lasko.aspx, waar het Thermana Park Lasko (Slovenië) wordt aangeprezen, staat: “· 2200 m² water- en ontspanningsplezier  · kinderen t/m 14 jaar gratis!  · familiekamers · zeer kindvriendelijk”. Aan de rechterkant van de pagina staat een tabel met prijzen afgebeeld. Daaruit is af te leiden dat een 10-daagse reis naar Thermana Park Lasko, bij een vertrek op 10 augustus 2018 € 428,- kost. Op de subpagina “Kortingen” staat: “Kinderkorting geldig op basis van logies ontbijt, op de kamer van minimaal 2 volbetalende personen:
type 2A/2B: 0 t/m 14 jaar gratis, type 4A/4B/4C: 0 t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 14 jaar: 1e kind gratis, 2e kind: je betaalt € 32 per kind per nacht”.
De klacht: Klaagster maakt bezwaar tegen de uiting omdat daarin zonder voorbehoud staat dat “kinderen 0 t/m 14 jaar gratis” zijn. In werkelijkheid moest zij voor haar kinderen (van 9 en 12 jaar oud) betalen. Door de mededeling “kinderen t/m 14 jaar gratis” verwachtte zij dat zij dat de reis voor haar gezin € 856,- zou kosten (te weten tweemaal de in de uiting genoemde prijs van €`428,-). De uiteindelijke prijs bleek € 1730,50.

Het oordeel van de Commissie
Op de pagina waar het resort wordt aangeprezen staat: “kinderen t/m 14 jaar gratis!”.bDit wekt de verwachting in algemene en absolute zin dat er bij het boeken van de kamers voor kinderen tot 15 jaar niet betaald hoeft te worden.  Deze verwachting wordt in het geval van klaagster nog versterkt doordat op de (sub)pagina “kortingen” staat vermeld dat de aanbieding “kinderen t/m 14 jaar gratis” geldt voor kamertypes 2A en 2B. Klaagster heeft gekozen voor kamertype 2C, maar dat specifieke kamertype wordt niet genoemd in de uiting. De gemiddelde consument zal in een dergelijk geval, waarbij het resort wordt aangeprezen met “kinderen t/m 14 jaar gratis” er niet zonder meer vanuit gaan dat wat voor kamertype 2A en 2B geldt, niet ook voor (het door klaagster gekozen) kamertype 2C geldt, waar er voor het tweede kind boven de 5 jaar (wel) een bedrag moet worden betaald. Nu er van “kinderen t/m 14 jaar gratis” in bepaalde gevallen geen sprake is, acht de Commissie de uiting te absoluut gesteld en in strijd met artikel IV onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) 2014, waarin is bepaald dat aanbieders van reisdiensten in een uitnodiging tot aankoop correcte en duidelijke prijzen moeten hanteren. Voor wat betreft  de specificatie  van de eindprijs merkt de Commissie nog op dat deze niet direct duidelijk is.