RB 3249

Misleidende prijs resort Gran Canaria via www.prijsvrij.nl: valt duurder uit zonder vermeld voorbehoud

Vzr. RCC 5 november 2018, RB 3249; dossiernr. 2018/00723 (www.prijsvrij.nl) Voorzitterstoewijzing. De uiting betreft een aanprijzing van een reis naar het ‘Lopesan Baobab Resort Maspalomas, Gran Canaria’ op de website www.prijsvrij.nl. Bij vertrek op 5 december 2018, voor een 7-daagse reis, staat in een prijskolom de prijs vermeld van € 583,-. Daaronder staat: “Dusseldorf-Int  > Las Palmas € 991 Logies & ontbijt Nu geselecteerd (...)". De klacht. Wanneer klager op de website aangeeft dat hij met 1 persoon naar het Lopesan Baobab Resort wil, wordt er een tabel met prijzen weergegeven. Bij het aanklikken van de gewenste vertrekdatum moet er vervolgens een luchthaven geselecteerd worden. Daar staat de prijs die in de tabel wordt genomen. Wanneer men echter de luchthaven heeft gekozen, worden de prijzen volgens klager consequent € 300 à € 400 hoger. Klager heeft op verschillende vertrekdata gezocht, maar het is hem niet gelukt om de reis te boeken voor de in de tabel aangeboden prijs. 

Adverteerder verklaart dit prijsverschil – kort gezegd – als volgt: de prijzen in de tabel moeten worden gezien als ‘vanafprijzen’, en op de website staat duidelijk vermeld dat er nog een prijscheck (bij de reisaanbieder) volgt (waardoor de daadwerkelijke prijs hoger of lager dan de prijs in de tabel kan uitvallen).

Dit verweer kan niet slagen. Bij de prijzen in de tabel is geen enkel voorbehoud opgenomen. De gemiddelde consument zal daarom verwachten dat hij of zij de betreffende reis zonder meer kan boeken voor € 583,- en er niet op bedacht zijn dat de prijs na het selecteren van de luchthaven (waar eerst de prijs van € 583,- achter vermeld staat) hoger kan uitvallen dan de prijs in de tabel. Om die reden acht de Commissie de uiting te absoluut gesteld en in strijd met artikel IV onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) 2014, waarin is bepaald dat aanbieders van reisdiensten in een uitnodiging tot aankoop correcte en duidelijke prijzen moeten hanteren.