RB
Gepubliceerd op donderdag 1 september 2016
RB 2768
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
16 jun 2016
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 16 jun 2016, RB 2768; Dossiernr: 2016/00319 (Erotische videotheek KPN), https://www.reclameboek.nl/artikelen/erotische-videotheek-van-kpn-te-makkelijk-toegankelijk-voor-jonge-kinderen

'Erotische videotheek' van KPN te makkelijk toegankelijk voor jonge kinderen

Vz. RCC 16 juni 2016, RB 2768; Dossiernr: 2016/00319 (KPN erotiek videotheek) Toewijzing. Reclame-uiting. Mediadienst. Erotische beelden. Het betreft een foto van een liggende, grotendeels naakte vrouw die van onderaf is gefotografeerd terwijl zij haar benen spreidt. Haar geslachtsdelen zijn prominent in beeld. Deze foto is te zien als onderdeel van het submenu ‘Erotiek’ van de ‘Videotheek’ van het KPN Interactieve TV menu.
De klacht: Klaagster stelt dat onder het genre erotiek allemaal seksuele afbeeldingen zijn te zien van geslachtsdelen in alle denkbare posities. Dit laat niets aan de fantasie over en kan gewoon door de kinderen van klaagster van 8 en 12 jaar bekeken worden. Adverteerder zegt in reactie op klachten alleen maar dat “het niet zo snel te regelen is”. De voorzitter oordeelt dat adverteerder onvoldoende maatregelen heeft getroffen om een confrontatie met jonge personen te voorkomen.

Het oordeel van de voorzitter:

Op zichzelf genomen is het toelaatbaar voor een dergelijke video reclame te maken. Daarbij dient echter wel voorkomen te worden dat te jonge personen worden geconfronteerd met een dergelijke uiting.

2)  De voorzitter oordeelt dat adverteerder onvoldoende maatregelen heeft getroffen om een dergelijke confrontatie te voorkomen. Men kan de onderhavige uiting immers, zoals klaagster onweersproken heeft gesteld, zonder moeite of belemmering in beeld krijgen. Adverteerder wijst weliswaar op de mogelijkheid van het door de klant aanbrengen van een kinderslot en het aanpassen van de leeftijdsinstellingen, maar naar het oordeel van de voorzitter had adverteerder actief maatregelen dienen te nemen om confrontatie van te jonge personen met de uiting te voorkomen. Blijkbaar bestaat deze mogelijkheid gelet op het feit dat adverteerder heeft meegedeeld dat voor nieuwe klanten het kinderslot altijd aan staat. Nu adverteerder ten aanzien van bestaande klanten blijkbaar niet dezelfde of een vergelijkbare maatregel heeft genomen, oordeelt de voorzitter dat de uiting ten aanzien van deze klanten in strijd is met de goede smaak en het fatsoen als bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Derhalve wordt beslist als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting ten aanzien van bestaande klanten van adverteerder in strijd met het bepaalde in artikel 2 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Regeling: NRC art. 2 (goede smaak en fatsoen)