RB 3250

Blokker misleidt door prijs koolmonoxidemelder te verhogen zodat aanbieding voordeliger lijkt

RCC 6 november 2018, RB 3250; dossiernr. 2018/00723 (Blokker koolmonoxidemelder) Aanbeveling. Misleiding. De uiting is een reclamefolder van Blokker, waarin naast een afbeelding van een koolmonoxide- en een rookmelder de volgende tekst staat: “Alecto koolmonoxidemelder COA-26 alarmsignaal bij gevaarlijke concentraties koolmonoxide · incl. alkaline batterijen · snelle en eenvoudige montage   art. nr. 4102248 35.99 17.99 GRATIS ROOKMELDER SA-18 T.W.V. 6.99”. De klacht wordt als volgt samengevat. Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat de koolmonoxidemelder volgens hem geen € 35,99, maar € 21,99 kost, zoals uit de door klager overgelegde kassabon blijkt. Volgens klager heeft Blokker de prijs van de koolmonoxidemelder van € 21,99 naar € 35,99 verhoogd om de aanbieding voordeliger te laten lijken.

De betreffende koolmonoxidemelder kost indien men hem “los” aanschaft € 21,99 zo blijkt uit de kassabon van klager en uit het verweer van Blokker. Nu in de uiting alleen de koolmonoxidemelder wordt aangeboden is de doorgestreepte “van” prijs van € 35,99  dus niet correct. Dat de consument bij aankoop van een koolmonoxidemelder daar gratis, dus zonder daar iets voor te hoeven betalen, een rookmelder bij krijgt maakt dat niet anders. De uiting bevat om die reden onjuiste informatie ten aanzien van de prijs en het bestaan van een specifiek prijsvoordeel als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie de uiting misleidend en om die reden oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Uit het verweer blijkt verder dat wanneer men de betreffende koolmonoxide- en rookmelder “los” van elkaar aanschaft, de prijs van de twee producten bij elkaar opgeteld € 28,98 (namelijk € 21,99 + € 6,99) is. Voor zover Blokker heeft willen betogen dat als de consument de rookmelder niet gratis zou krijgen, en hij zowel een koolmonoxidemelder als een rookmelder zou kopen terwijl er geen sprake van een aanbieding was, hem dat € 35,99 zou hebben gekost, is de uiting om dezelfde redenen  als hierboven genoemd misleidend, nu de prijs dan € 28,98 zou zijn.