RB 3425

VMC webinar Corona apps - how-to (not) make one

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is het maatschappelijk en economisch leven op zijn kop gezet. Om een te snelle verspreiding van het virus te remmen zijn er ongeëvenaarde vrijheidsbeperkingen opgelegd. Totdat er een vaccin of behandeling is lijkt het onwaarschijnlijk dat het leven snel weer wordt ‘zoals het was’.

Om in de tussentijd de verdere verspreiding van het virus zo goed als mogelijk te beheersen, zo veel mogelijk vrijheid terug te geven aan mensen, en nieuwe grootschalige uitbraken te voorkomen, worden wereldwijd tal van maatregelen getroffen of overwogen. Eén daarvan is de inzet van één of meerdere apps. Ter ondersteuning van (zelf)diagnoses, ter ondersteuning van contactonderzoek door GGD’s, of in de meer extreme gevallen ter handhaving van vrijheidsbeperkende maatregelen.

Voor de juiste werking van dit soort apps moeten echter allerlei (bijzondere) persoonsgegevens en metadata over de gebruikers worden verzameld. Het is dan ook niet voor niets dat gerenommeerde voorvechters van grondrechten zich zorgen maken.

Tijdens dit webinar krijgt u te horen van de volgende experts. Er is uiteraard ook ruimte voor het stellen van vragen en discussie.

  • Natali Helberger, professor Informatierecht aan het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam.
  • Geranne Lautenbach, bedrijfsjurist IT, privacy en eHealth in OLVG. Geranne heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van De Corona Check. Een app waarmee mensen sinds 16 maart 2020 op afstand begeleid kunnen worden bij Covid-19 gerelateerde klachten en die sinds 21 april landelijk beschikbaar is.
  • Overige spreker(s) worden later bekend gemaakt.

Het webinar vindt plaats op vrijdag 26 juni. Het begint om 15.00 uur (virtuele inloop vanaf 14.45 uur) en wordt rond 17.00 uur afgesloten. Nadere details ontvangt u na aanmelding.

Dit VMC-webinar wordt georganiseerd in samenwerking met deLex Media, de uitgever van het tijdschrift Mediaforum van de VMC. Quinten Kroes zal als moderator optreden. Quinten is partner bij Brinkhof.

Aanmelding kan door een e-mail te sturen aan info@delex.nl of via www.delex.nl/shop/opleidingen. Deelname is voor VMC-leden en studenten gratis. Niet-leden betalen € 100,-.
Indien u advocaat bent kunt u een deelname-certificaat krijgen om het gevolgde webinar voor twee opleidingspunten te kunnen opgeven bij de NOvA