TEMPUR vormt naar het lichaam
RCC 10 maart 2011, Dossiernr: 2010/00935 (TEMPUR vormt naar het lichaam) zie eerder bericht over TEMPUR: RB 660
Reclamerecht. “De TEMPUR Matrassen vormen zich onder invloed van lichaamstemperatuur en gewicht naar de contouren van het lichaam.” Dit terwijl de matrassen van Tempur zijn zeer gevoelig voor de temperatuur buiten de woning c.q. slaapkamer. Het gevolg is dat in de winter de Tempur matrassen zo hard als een plank zijn. De matras vormt zich totaal niet naar het lichaam. Tempur is op de hoogte van dit verschijnsel maar verzwijgt dat in haar advertentie. Tempur meent dat het te ver gaat om specifieke eigenschappen van een product in een TV-commercial te vermelden; beddenspeciaalzaak kan ook deze eigenschappen niet benoemd hebben. Ze geadviseerd een elektrisch deken te gebruiken, de ramen dicht te doen en de verwarming aan te zetten.
Commissie: klacht heeft betrekking op de site, anders dan bij een TV-commercial, kan op de website uitvoerige productinformatie worden gegeven, met specifieke producteigenschappen. Inhoudelijk heeft adverteerder niet weersproken dat de Tempur matrassen de door klager gestelde eigenschappen hebben met betrekking tot de omgevingstemperatuur, dit is informatie die voor de consument van belang kan zijn. Omissie (artikel 8.3 onder c NRC) is misleidend en dus oneerlijk (art. 7 NRC)
De Commissie stelt voorop dat adverteerder er ten onrechte vanuit gaat dat de klacht betrekking heeft op een TV commercial. De klacht betreft echter een advertentie op de site van adverteerder gaat. Dit is relevant, nu - anders dan bij een televisiecommercial - op de website uitvoerige productinformatie kan worden gegeven, waarbij ook specifieke producteigenschappen kunnen worden toegelicht die voor de consument van belang zijn in verband met het besluit om een bepaalde matras te kopen..
Adverteerder heeft niet inhoudelijk weersproken dat de Tempur matrassen de door klager gestelde eigenschappen hebben met betrekking tot de omgevingstemperatuur.
Naar het oordeel van de Commissie betreft dit informatie die voor de consument van belang kan zijn bij zijn besluit om de onderhavige te kopen. Adverteerder had deze informatie derhalve in zijn advertentie dienen te vermelden.
Aldus is sprake van een omissie als bedoeld in artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.
Lees de uitspraak hier (link) en hier (pdf)
Regeling: NRC (nieuw) art. 7, art. 8.3 onder c.