RB 3118

Kinderboekverkoper Splendid Club past verkoop aan

Uit het persbericht: De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de eigenaar van het bedrijf Splendid Club aangesproken op zijn werkwijze bij de verkoop op straat van abonnementen op pakketten kinderboeken. Al enige tijd ontving de ACM klachten over dit bedrijf. Het bedrijf heeft zijn verkooppraktijk aangepast. Het bedrijf informeert zijn klanten bij verkoop op straat voortaan beter over het abonnement en de bedenktijd. Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM: “Het is belangrijk dat consumenten weten waar ze ‘ja’ tegen zeggen en hoe het zit met de bedenktijd. Juist bij verkoop op straat is het belangrijk dat de verkoper consumenten daar goed over informeert.” Wat is er aan de hand? Splendid Club verkoopt op straat abonnementen op kinderboeken. Straatverkopers spreken ouders met kinderen aan en doen hen een aanbod voor een abonnement. Consumenten klaagden bij de ACM dat het vaak niet duidelijk was waar ze precies ‘ja’ tegen hadden gezegd. Achteraf bleek de genoemde prijs voor één pakket te zijn en niet voor de minimale afname van zes pakketten. Consumenten kregen geen afschrift van het contract, zodat ze de afspraken niet konden controleren.

Sinds het optreden van de ACM zal Splendid Club consumenten wél duidelijk informeren over het aanbod, de kosten en de voorwaarden. En over hoe je het abonnement kunt opzeggen. Andere wettelijke maatregelen die Splendid Club zal toepassen:

- Het bedrijf informeert klanten vooraf over hun recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen na de eerste levering. Pas daarna mag het bedrijf geld incasseren.
- De straatverkopers geven duidelijke informatie over het aanbod en hoe je het abonnement kunt opzeggen.
- Het bedrijf verstuurt per mail een schriftelijke bevestiging van de afspraken aan de klant. En vraagt daarvoor vooraf toestemming.
- Het bedrijf incasseert het abonnementsgeld alleen van de bankrekening van de klant als de klant hiervoor vooraf een schriftelijke machtiging heeft afgegeven.

ACM houdt Splendid Club de komende tijd extra in de gaten.