RB 3610

Adverteerder voldoende herkenbaar in reclame-uiting

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 25 jan 2022, RB 3610; (GSK), http://www.reclameboek.nl/artikelen/adverteerder-voldoende-herkenbaar-in-reclame-uiting

RCC VAF 25 januari 2022, RB 3610; dossiernr. 2021/00619 (GSK) De klacht gaat over een radiocommercial van GSK die wordt afgesloten met de zin ‘Deze informatiecampagne wordt mogelijk gemaakt door GSK.’ Door deze slotzin wordt de indruk gewekt dat het gaat om een informatiecampagne van de overheid. GSK is echter een farmaceut die reclame maakt voor haar eigen product. Volgens de Keuringsraad KOAG/KAG voldoet de uiting aan de geldende wet- en regelgeving. De voorzitter legt uit dat het publiek de uiting niet zo zal opvatten dat het om informatie van de overheid gaat. Hij oordeelt ook dat de uiting voldoende herkenbaar is als een reclame-uiting van dit bedrijf. Deze omstandigheden brengen de voorzitter tot het afwijzen van de klacht.

RB 3609

Vacature: Merken Assistent bij Merkenbureau Bouma

Merkenbureau Bouma is op zoek naar een Merken Assistent voor haar kantoor in Arnhem. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het juridisch administratief ondersteunen van de praktijk van een merkengemachtigde. Wij bieden een fulltime functie aan, maar het is mogelijk om parttime te werken, vanaf 24 uur per week. Het werk is afwisselend en bestaat uit o.a. het beheer van het datasysteem, het beheer van de agenda, het assisteren bij depots en mutaties in merkenportfolio’s, het indienen van officiële stukken bij instanties en het voeren van correspondentie en telefoongesprekken in het Nederlands en Engels. Ook kun je betrokken worden in de voorbereiding in merken conflicten tussen klanten en derden.

RB 3608

Vacature: advocaat-stagiairs IE en reclamerecht bij Holla

Holla is op zoek naar een advocaat-stagiair IE en reclamerecht en een gevorderd advocaat-stagiair IE en reclamerecht voor haar kantoor in Eindhoven.
Beschik je over een recent behaalde juridische master met civiel effect of verwacht je die op korte termijn af te ronden? Heb je een passie voor het intellectuele eigendoms- en reclamerecht? Kijk hier.
Heb jij inmiddels enkele jaren ervaring met het rechtsgebied IE en/of het reclamerecht? Of zou je je graag willen ontwikkelen op dit gebied? Kijk hier.

RB 3607

MMA jurisprudentielunch & Benelux Merkencongres

Vanaf dit voorjaar neemt Jesse Hofhuis (Hofhuis Alkema Groen) het stokje over van Charles Gielen bij de halfjaarlijkse jurisprudentielunch Merken- Modellen- en Auteursrecht van deLex. Op woensdag 18 mei is de eerstvolgende MMA jurisprudentielunch, met Tobias Cohen JehoramJesse Hofhuis en Joris van Manen. Inschrijven is mogelijk via deze link.

Tijd: 13.00 – 16.15 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Locatie: wordt nog bekend gemaakt*
Accreditatie: 3 opleidingspunten (BMM, PO of Vlaamse Orde)

RB 3606

Bijkomende kosten niet vermeld in advertentie

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 1 dec 2021, RB 3606; (Advertentie hotelovernachting), http://www.reclameboek.nl/artikelen/bijkomende-kosten-niet-vermeld-in-advertentie

RCC VT 1 december 2021, RB 3606; dossiernr. 2021/00507 (Advertentie hotelovernachting) Het betreft een klacht over een banner op de website van adverteerder waarin een hotelovernachting wordt aangeboden voor €12,99 per persoon per nacht. Als men de actievoorwaarden bekijkt is te lezen dat er later nog reserveringskosten bij komen en het e-ticket is exclusief tax % handling fee en dit dient in het hotel te worden voldaan. Deze extra kosten worden niet benoemd in de advertentie. De uiting is daarom in strijd met artikel 8.4 aanhef en onder i NRC. De voorzitter beveelt adverteerder om niet meer op een dergelijke manier reclame te maken.

RB 3604

Vacature: advocaat bij DOEN Legal

DOEN Legal is op zoek naar een creatieve en actieve advocaat met 2 tot 6 jaar werkervaring. Iemand voor wie een moderne benadering van de juridische dienstverlening vanzelfsprekend is. Een benadering waarbij de klant centraal staat, waarin de focus ligt op het leveren van toegevoegde waarde en waarbij wordt gedacht in kansen en mogelijkheden.

Onze ideale kandidaat heeft ervaring met het werken met creatieve en veeleisende ondernemers, beschikt over een bovengemiddeld aanpassingsvermogen, denkt meerdimensionaal, kan goed samenwerken, is resultaatgericht,  zelfstandig en eerlijk.
Lees verder >>

RB 3603

TV-spot over coronatoegangsbewijs is geen reclame

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 10 jan 2022, RB 3603; (TV-spot over coronatoegangsbewijs), http://www.reclameboek.nl/artikelen/tv-spot-over-coronatoegangsbewijs-is-geen-reclame

RCC 10 januari 2022, RB 3603; dossiernr: 2021/00519/A (TV-spot over coronatoegangsbewijs) De klacht gaat over een uiting in een TV-spot van het Ministerie van Volksgezondheid. Deze hield in dat vaccineren en testen in de buurt zou kunnen. Volgens klager klopt deze uiting niet en is er sprake van misleidende reclame. Verweerder stelt dat het hier niet gaat om reclame, maar om voorlichting over het coronatoegangsbewijs. Er is geen sprake van een aanprijzing, maar van informatieverstrekking. De voorzitter is het hiermee eens en oordeelt dat hier niet kan worden gesproken van een reclame in de zin van artikel 1 NRC. De uiting is een zuiver feitelijke mededeling. Nu er geen sprake is van reclame verklaart de voorzitter klager niet-ontvankelijk in de klacht.

RB 3602

IE-symposium AIPPI op 16 maart

Het IE-symposium van de Vereniging voor Intellectuele Eigendom AIPPI wordt op woensdag 16 maart in hybride vorm gehouden. U heeft de mogelijkheid deel te nemen aan het live symposium in het Figi hotel te Zeist of u kunt de sessies op afstand via livestream volgen.
De programmacommissie heeft een interessant programma voor u samengesteld. In de ochtend geeft Martin Senftleben een lezing over “IE overlap en het publieke belang” en zal Sierd Schaafsma spreken over “IE en internationaal privaatrecht: nationale behandeling”. Tevens wordt een update gegeven over UPC. In de middag staan twee levendige panelsessies op het programma met als onderwerp “Plausibiliteit in het octrooirecht” en “Online platforms en aansprakelijkheid voor IE inbreuken”. De winnaar van de VIE-prijs 2022 wordt bekend gemaakt en we sluiten de dag op een interactieve manier af, zowel voor deelnemers in de zaal als online.

Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

RB 3601

Uiting '3 jaar batterijduur' is misleidend

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 10 jan 2022, RB 3601; (Gps-tracker), http://www.reclameboek.nl/artikelen/uiting-3-jaar-batterijduur-is-misleidend

RCC VT 10 januari 2022, RB 3601; dossiernr: 2021/00573 (Gps-tracker) De klacht is gericht tegen een website met daarop de uiting ‘De eerste premium gps-tracker zónder abonnement. 3 jaar batterijduur’. Klager maakt bezwaar tegen deze uiting omdat de batterij niet oplaadbaar is en ook niet vervangbaar. Na drie jaar is het apparaat dus eigenlijk niet meer bruikbaar. Volgens adverteerder geeft zij geen onjuiste indruk over de verwachting die consumenten mogen hebben van de gps-tracker. Op de website wordt namelijk duidelijk vermeld dat de gps-tracker maximaal drie jaar meegaat. De voorzitter oordeelt dat men de uiting zo zal opvatten dat de gps-tracker langer bruikbaar is als men de batterij vervangt. In de uiting waarover wordt geklaagd staat niet dat de gps-tracker maximaal drie jaar meegaat, dus het verweer van adverteerder slaagt niet. De voorzitter acht de uiting dan ook misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

RB 3600

Ontbreken vanaf-prijs is misleidend

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 11 jan 2022, RB 3600; (Jan Vanderstorm), http://www.reclameboek.nl/artikelen/ontbreken-vanaf-prijs-is-misleidend

RCC VT 11 januari 2022, RB 3600; dossiernr: 2021/00459 (Jan Vanderstorm) De klacht gaat over een uiting op de website van adverteerder voor een spijkerbroek van het merk Jan Vanderstorm. Tijdens zijn bezoek aan de website van adverteerder kreeg klager een prijs te zien die lager was dan de prijs die te zien was op het moment dat hij op de broek klikte. Volgens klager had adverteerder moeten vermelden dat het ging om een vanaf-prijs. Nu deze ontbrak zou sprake zijn van misleidende reclame. Adverteerder stelt dat hier geen sprake van is, omdat de lagere prijs enkel zichtbaar is indien er nog geen maat is geselecteerd.

RB 3599

deLex congressen 2022 – Save the Date

Meer dan ooit staan we dit jaar klaar om u als deelnemer te ontvangen bij onze congressen, lunches en seminars. Vol nieuwe onderwerpen op het programma, online en op locatie, met ruimte voor interactie, discussie en netwerken. Noteer de volgende congresdata alvast in de agenda!

14 juni 2022   Nederlands Octrooicongres 2022
7 september 2022    Entertainment & IE
13 oktober 2022    Benelux Merkencongres 2022
24 november 2022     Nationaal Mediarechtcongres 2022
15 december 2022    Nationaal Reclamerechtcongres 2022

RB 3598

E-mail met prijs ex btw is toegestaan

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 22 dec 2021, RB 3598; (SMS/internetdiensten), http://www.reclameboek.nl/artikelen/e-mail-met-prijs-ex-btw-is-toegestaan

RCC CvB 22 december 2021, RB 3598; dossiernr: 2021/00297 (SMS/internet diensten) De klacht is gericht tegen een e-mail die is verzonden aan info@[naam]-pages.nl. Er wordt een uitnodiging tot registratie van een domeinnaam gedaan en een bijbehorende prijs genoemd. Deze prijs is genoemd exclusief btw en de klacht van de appellant richt zich ertegen dat de e-mail is verzonden naar een consument en de prijs daarom inclusief btw had moeten worden genoemd. De e-mail was gezien zijn inhoud specifiek bedoeld voor de onderneming. Het gaat om een zakelijk bedoelde mail verzonden naar een ‘@info’ adres. De onderneming was volgens appellant beëindigd en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het kan echter niet worden vastgesteld dat de onderneming niet meer bestond op het moment van verzenden van de e-mail, want er blijkt geen datum van beëindiging of uitschrijving uit de overgelegde stukken van appellant. Nu ervan uitgegaan kan worden dat het gaat om een uitnodiging tot aankoop met een zakelijk karakter, mag de prijs wel exclusief btw worden genoemd. Dit omdat de bepalingen van NRC die extra eisen stellen aan uitnodigingen tot aankoop in verband met overeenkomsten op afstand, zijn bedoeld om consumenten te beschermen. Het college bevestigt dan ook de bestreden beslissing.

RB 3592

Spaarposter in strijd met kinderreclamecode

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 22 dec 2021, RB 3592; (Zespri), http://www.reclameboek.nl/artikelen/spaarposter-in-strijd-met-kinderreclamecode

RCC CvB 22 december 2021, RB 3592; dossiernr: 2021/00442 (Zespri) De klacht is gericht tegen de “spaarposter ballenactie” van Zespri die bij deelnemende basisscholen hangt. Met deze actie kunnen stickers worden geplakt die zich bevinden op kiwi’s van het merk Zespri. Daarmee kan de basisschool tien (bij 150 stickers) of twintig (bij 300 stickers) speelballen bij elkaar sparen. De klager vindt dat deze actie basisschoolleerlingen aanspoort om zoveel mogelijk Zespri-kiwi’s te eten in plaats van ander fruit. Het gevaar bestaat dat hierdoor een competitie ontstaat tussen basisschoolkinderen. Reclame voor een voedingsmiddel van een specifiek merk hoort niet thuis op een basisschool. Verder mag reclame gericht op kinderen hen er niet rechtstreeks toe aanzetten hun ouders of anderen te overreden tot de aankoop van de producten waarvoor reclame wordt gemaakt, zoals bij de Zespri-actie het geval is. 

RB 3596

Reclame voor natuurlijk kauwgom is misleidend

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 13 jan 2022, RB 3596; (Perfetti van Melle tegen Benbits), http://www.reclameboek.nl/artikelen/reclame-voor-natuurlijk-kauwgom-is-misleidend

RCC CvB 13 januari 2022, IEF 20487, RB 3596; Dossiernr: 2021/00281 (Perfetti van Melle tegen Benbits) Perfetti van Melle heeft een klacht ingediend tegen reclame-uitingen van kauwgomproducent Benbits. Benbits presenteert haar kauwgom als natuurlijk en stelt dat de gombasis die in de kauwgom is gebruikt bestaat uit de grondstof chicle, dat wordt gewonnen uit de Sapodillaboom en dat deze gombasis eveneens natuurlijk is. Perfetti heeft de juistheid van de mededeling “natuurlijke kauwgom”, “natuurlijke gom” en “natuurlijke gombasis” uitvoerig en gemotiveerd bestreden. Onder verwijzing naar een zogenoemd NMR-onderzoek met betrekking tot BenBits van de Technische Universiteit van Milaan heeft Perfetti aangevoerd dat BenBits geen natuurlijke gombasis heeft, omdat bij dit onderzoek geen sporen zijn gevonden van CPI en TPI, de twee polymere hoofdcomponenten van natuurlijke chicle ofwel natuurlijke gom, maar wel styrene-butadiene rubber en rosin ester, de markers voor niet-natuurlijke synthetische substanties.

RB 3594

Geen reclame in zin van Geneesmiddelenwet

Rechtspraak (NL/EU) 12 jan 2022, RB 3594; ECLI:NL:RBOVE:2022:133 (Almirall tegen Pharmaline), http://www.reclameboek.nl/artikelen/geen-reclame-in-zin-van-geneesmiddelenwet

Vrz. Rechtbank Overijssel 12 januari 2022, RB 3594, LS&R 2017; ECLI:NL:RBOVE:2022:133 (Almirall tegen Pharmaline) Kort geding. Almirall richt zich op de productie en verkoop van het geneesmiddel Skilarence voor de behandeling van psoriasis. Infinity (zustervennootschap van Pharmaline) bereidde in haar apotheek een geneesmiddel met de naam Psorinovo, eveneens voor de behandeling van psoriasis. Omstreeks augustus 2018 is discussie ontstaan tussen Almirall en Infinity over de vraag in hoeverre het Infinity is toegestaan om Psorinovo te bereiden en te verkopen. Almirall en Infinity zijn een minnelijke regeling overeengekomen, waarin staat dat dat Infinity “de magistrale bereiding van Psorinovo in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving slechts ter hand stelt aan “eigen” patiënten van haar apotheek”.

RB 3591

Dansen met Janssen YouTube-video is niet misleidend

Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 22 dec 2021, RB 3591; (Dansen met Janssen), http://www.reclameboek.nl/artikelen/dansen-met-janssen-youtube-video-is-niet-misleidend

RCC CvB 22 december 2021, RB 3591, LS&R 2016; Dossiernr: 2021/00326 (Dansen met Janssen) Misleiding. De klacht is gericht tegen een YouTube video betreffende ‘Dansen met Janssen’ en een tweet van Hugo de Jonge waarin de video is verwerkt. De klager stelt dat de campagne ‘Dansen met Janssen’ tot doel heeft jongeren te verleiden tot vaccinatie waarbij vrijheden in het vooruitzicht werden gesteld die niet gerelateerd zijn aan de kenmerken van het geneesmiddel. Er is geen sprake van voorlichting, maar van een oproep om gebruik te maken van het specifieke COVID-19 vaccin van Janssen, wat de uitingen tot publieksreclame voor een geneesmiddel maakt. De uitingen voldoen niet aan de Geneesmiddelenwet en evenmin aan de regels van de Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen (hierna: CPG). De commissie heeft geoordeeld dat de YouTube video in kwestie reclame is en dat deze in strijd is met art 5 NRC. De staat stelt nu dat de Commissie heeft de uitingen ten onrechte als reclame aangemerkt en heeft een onjuist toetsingskader en een onjuist feitelijk kader toegepast.

RB 3590

Berber Brouwer: privacy in het metaversum

Tijdens wat nutteloos tijdverdrijf op social media kreeg ik een melding dat het privacybeleid van Instagram is aangepast. Het bleek alleen te gaan om een wijziging van de naam van moederbedrijf Facebook in Meta, onder verwijzing naar het metaversum en de visie daarop van Mark Zuckerberg. Als het aan hem ligt bestaat de toekomst uit een 3D versie van het internet bewoond door onze avatars; een transcendente, online werkelijkheid die onder supervisie van Meta wordt gebouwd. Social media, gamen, werken en online winkelen vinden straks niet meer plaats achter een scherm, maar in het metaversum waar we in een zelfgekozen gedaante een tweede leven leiden. Op bezoek gaan bij oma in het bejaardentehuis is niet meer nodig. De kleinkinderen ontmoeten kan immers ook ‘live’ in het metaversum. Teleporteren is geen science fiction meer, maar een realiteit in het metaverse. In een reclamevideo op de Meta website zit oma met een VR-bril op de bank.

Lees verder >>

RB 3589

Brouwer en Eshmanova: nieuwe regels voor influencers; het speelkwartier voorbij?

Door een recente herziening van de Mediawet vallen nu ook content creators op videoplatforms zoals YouTube en TikTok onder de Mediawet, met mogelijk grote gevolgen voor kanalen met meer dan 100.000 volgers. Volgens nieuwe beleidsregels van het Commissariaat van de Media vallen zij binnen de scope van de Mediawet en moeten zij zich vanaf 2022 registreren bij het Commissariaat. Consequentie is bovendien dat het aanprijzen van producten in influencer content aan banden wordt gelegd. Dat betekent niet dat influencermarketing niet meer kan, maar wel dat de regels van de Mediawet daarvoor gaan gelden. De nieuwe beleidsregels zijn nu nog in conceptversie. Definitieve regels worden naar verwachting begin 2022 gepubliceerd.

RB 3588

Verzoek tot deskundigenonderzoek toegewezen

19 jan 2021, RB 3588; ECLI:GHDHA:2021:2433 (BAT tegen de Staat), http://www.reclameboek.nl/artikelen/verzoek-tot-deskundigenonderzoek-toegewezen
Tabaksreclame

Hof Den Haag 19 Januari 2021, IEF 20448, RB 3588; ECLI:GHDHA:2021:2433 (BAT tegen de Staat) Tabaksfabrikant BAT heeft de rechtbank verzocht een voorlopig deskundigenonderzoek naar de effectiviteit van standaardverpakkingen bij tabaksproducten uit te laten voeren. De rechtbank heeft het verzoek afgewezen. BAT vordert in hoger beroep dat de bestreden beschikking wordt vernietigd en dat haar verzoek om een deskundige te benoemen alsnog wordt toegewezen. Het hof wijst deze vordering toe omdat het verzoek voldoende concreet is en feiten betreft die met een deskundigenonderzoek bewezen kunnen worden.

RB 3587

Procter & Gamble mag tv-commercial niet meer uitzenden

Rechtspraak (NL/EU) 6 jan 2022, RB 3587; (Unilever tegen Procter & Gamble), http://www.reclameboek.nl/artikelen/procter-gamble-mag-tv-commercial-niet-meer-uitzenden

Vzr. Rechtbank Rotterdam 6 januari 2022, IEF 20446, RB 3587;  C/10/630111/KG ZA 21-1083 (Unilever tegen Procter & Gamble) Kort geding. Vergelijkende reclamezaak. Procter & Gamble heeft in de periode augustus 2020 t/m april 2021 een aantal vergelijkende reclamecampagnes gevoerd waarin haar wasmiddel Ariel (impliciet) met Robijn, een wasmiddel van Unilever, is vergeleken. Unilever legt aan haar vorderingen samengevat ten grondslag dat de in de tv-commercial gemaakte vergelijking onjuist en misleidend is. Procter & Gamble Nederland wordt verboden de tv-commercial nog verder uit te zenden. De tv-commercial is misleidenden door deze tv-commercial uit te zenden en te blijven uitzenden, handelt Procter & Gamble onrechtmatig handelt jegens Unilever.