RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op woensdag 25 mei 2016
RB 2727
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
22 apr 2016
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 22 apr 2016, RB 2727; dossiernr. 2016/00236 (E-Lybra), https://www.reclameboek.nl/artikelen/toewijzing-voor-klacht-tegen-e-lybra-als-apk-keuringsapparaat

Toewijzing voor klacht tegen E-Lybra 'als APK-keuringsapparaat'

Vz. RCC 22 april 2016, RB 2727; LS&R 1327; dossiernr. 2016/00236 (E-Lybra)
Voorzitterstoewijzing. De e-Lybra verhelpt allerlei soorten klachten. U kunt denken aan: (...) Staan uw klachten hier niet bij, aarzel dan niet en informeer bij Become Healthy naar de mogelijkheden om uw specifieke klachten te laten behandelen. De e-lybra wordt ook ingezet om juist klachten te voorkomen, een soort APK keuring voor het lichaam.

Het oordeel van de voorzitter.

(...) 2)  Op de website wordt op de subpagina ’Klachten’ een groot aantal kwalen genoemd die de “e-Lybra verhelpt”. Hierbij gaat het voor een deel om ziekten veroorzaakt door “Virussen” in verband waarmee “ziekte van Lyme, Pfeiffer, cytomegalovirus enz.” wordt genoemd, alsmede “Allergieën (hooikoorts, gluten, suiker)”, “Chronische aandoeningen”, “Huidproblemen (eczeem en psoriasis)”, “Hormoonproblemen” en “Pijnklachten (bekende of onbekende oorzaak)”. Daarnaast worden psychiatrische ziektebeelden genoemd, zoals “Fobieën”, “PTSS”, “burn-out klachten” en “depressies”. De voorzitter oordeelt dat de mededeling dat de e-Lybra deze ziekten “verhelpt” door de gemiddelde consument zal worden opgevat als het genezen daarvan. Immers, het verhelpen impliceert dat klachten verdwijnen hetgeen een genezing veronderstelt. Op dit deel van de uiting is artikel 8.5 van de Nederlandse Reclame Code in verbinding met punt 16 van de bij artikel 8.5 behorende bijlage 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) van toepassing. Het in het kader van een aanprijzing doen van feitelijke beweringen over een genezend effect van een product is uitsluitend toegestaan indien de adverteerder deze beweringen in voldoende mate kan onderbouwen aan de hand van relevante stukken.

3)  Adverteerder heeft de werking van de e-Lybra verklaard door te verwijzen naar beroepen, woon- en werkomgevingen waarin gebruik wordt gemaakt van trillingen en frequenties. Volgens adverteerder zou ontdekt zijn dat ieder orgaan, alle lichaamsvloeistoffen, de hormonen, schimmels, virussen, parasieten, wormen, kruiden, geneesmiddelen, kristallen, en iedere

gedachte hun eigen elektromagnetische frequentiespectrum hebben. Volgens adverteerder kan de e-Lybra die frequenties meten en geconstateerde afwijkingen corrigeren. Hetgeen adverteerder aldus aanvoert, kan niet als een serieus te nemen onderbouwing van haar claims met betrekking tot het genezen van ziekten door de e-Lybra worden beschouwd. Het niet aandragen van enige substantiële onderbouwing voor de lichamelijke effecten die een consument op grond van de uiting van het gebruik van de e-Lybra mag verwachten, brengt mee dat de bewering onjuist dient te worden geacht en de uiting reeds om die reden misleidend is in de zin van artikel 8.5 NRC in verbinding met punt 16 van de bij artikel 8.5 behorende bijlage 1 van de Nederlandse Reclame Code. Dit impliceert dat het hier besproken gedeelte van de website oneerlijk is in de zin van artikel 7 NRC.

4)  Ten aanzien van de overige klachten, gebreken en aandoeningen op de subpagina ‘Klachten’, volgt uit het voorgaande dat evenmin kan worden aangenomen dat de e-Lybra het door adverteerder beloofde effect heeft, te weten het verhelpen daarvan. Hierbij gaat het om de claim dat de e-Lybra blessures of verwondingen verhelpt en herstelt na een operatie. alsmede angsten, stress, vermoeidheid of uitputting, leer- en gedragsproblemen  kan verhelpen en het lichaam kan ontgiften, alsmede bij kinderen ontwikkelingsproblemen kan verhelpen. In zoverre heeft adverteerder geen juiste informatie verschaft met betrekking tot de van een behandeling met het product te verwachten resultaten als bedoeld onder artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. Hierdoor kan de gemiddelde consument ertoe gebracht worden een besluit over een transactie te nemen (een behandeling met de e-Lybra) dat hij anders niet zou hebben genomen. Ook om deze reden is de bestreden uiting in strijd met artikel 7 NRC. Dit geldt tevens voor zover de e-Lybra als “een soort APK keuring voor het lichaam” wordt aangeprezen. Het feit dat geen werking van de e-Lybra aannemelijk is geworden, impliceert dat het apparaat ook niet in staat moet worden geacht iets te zeggen over de staat waarin het lichaam verkeert.

7)  Klager maakt ten slotte bezwaar tegen de subpagina https://www.becomehealthy.nl/Iinks. Met betrekking tot de mededelingen “AIle protocollen en ideeën van natuurlijk genezen van aandoeningen en ziektes zijn opgenomen in de e-Lybra. Dit maakt de e-Lybra een uitzonderlijke genezer met bijzondere kenmerken.” oordeelt de voorzitter dat sprake is van misleiding overeenkomstig hetgeen onder 4) is overwogen. Met betrekking tot de naamsvermelding, is niet in geschil dat ten tijde van het indienen van de klacht op de hier bedoelde subpagina tweemaal de naam 'Victor Simms' stond. Victor Simms (twee keer 'm') is een gespecialiseerde Amerikaanse arts die, naar niet in geschil is, op geen enkele wijze betrokken is bij de e-Lybra. De naam van de ontwikkelaar van de e-Lybra is Victor Sims (één 'm'). Door deze onjuiste vermelding zal de gemiddelde consument, indien deze in verband met de advertentie de naam “Victor Simms” googelt, ten onrechte in de veronderstelling verkeren dat bedoelde arts bij e-Lybra is betrokken. Ook in zoverre dient de reclame-uiting oneerlijk en om die reden in strijd met artikel 7 NRC te worden geacht.