RB
DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op vrijdag 20 mei 2016
RB 2722
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) ||
22 mrt 2016
Zelfregulering (RCC, KOAG/KAG) 22 mrt 2016, RB 2722; dossiernr. 2016/00109 (Aceton eco), https://www.reclameboek.nl/artikelen/consument-is-niet-op-de-hoogte-van-molecuulformules-aceton

Consument is niet op de hoogte van molecuulformules Aceton

RCC 22 maart 2016, RB 2722; dossiernr. 2016/00109 (Aceton)
Ingrediëntenlijst. Non-food. Cosmetica/chemisch. Het betreft de verpakking van een fles waarop in grote letters staat “Aceton” waaronder cursief “Acétone” en in kleine letters “Ecologisch verantwoorde aceton”. Op de achterzijde staat in kleine letters: “Aceton eco. Bevat 2-butoxyethanol, >10% anionogene tensiden (...) " Klager is van mening misleid te zijn nu de fles geen aceton blijkt te bevatten maar het verfoplosmiddel 2- butoxyethanol. Dit laatste staat wel op het etiket maar van de consument kan niet verwacht worden dat deze op de hoogte is van de molecuulformules. Waar aceton wel volstaat, zo stelt klager, bleek dit product niet te werken voor het beoogde doel.

De Commissie:

1. De Commissie begrijpt dat klager op grond van de verpakking meende aceton te kopen terwijl na aanschaf bleek dat het product geen aceton bevat. Daardoor bleek het product niet geschikt voor de toepassing waarvoor klager het product kocht.

2. De woorden “Aceton” en daaronder nogmaals “Acétone” zijn prominent op de verpakking weergegeven. Verder staat in kleinere letters op de voorzijde nogmaals “aceton” in de benaming “ecologisch verantwoorde aceton”. Naar het oordeel van de Commissie is voor de gemiddelde consument onvoldoende duidelijk dat het product in werkelijkheid geen aceton bevat. Op de achterzijde staat weliswaar in kleine letters “2- butoxyethanol” maar daarvoor staat eerst “Aceton eco” waardoor de gemiddelde consument naar het oordeel van de Commissie in de veronderstelling kan blijven verkeren dat dit bestanddeel naar aceton verwijst. Van de gemiddelde consument kan bovendien niet worden verwacht dat deze de scheikundige benaming bij de aanschaf van het product paraat heeft en in staat is op grond daarvan te begrijpen dat het product geen aceton is of bevat. Ook de zinsnede “minder milieubelastend dan standaard aceton” draagt bij aan de veronderstelling dat sprake is van aceton, zij het een minder milieubelastende variant.
(...)
De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.